Temel Bilgiler

Binance’da PnL Ne Anlama Gelmektedir?

Yazar Can

PnL, Kar ve zarar anlamına gelir bunlar gerçekleşmiş ya da gerçekleşmemiş olabilirler. Sürekli vadeli işlem piyasasında açık bir pozisyonunuz olduğu zaman PnL gerçekleşmemiştir, Yani pozisyon piyasa hareketlerine göre değişiklik gösterebilmektedir. PnL kelimesinin İngilizce açılımı profit and loss Türkçesi ile kar ve zarar demek borsalarda görmüş olduğunuz kelimenin açılımı Bu ancak bununla bitmiyor.

Binance long veya short herhangi bir pozisyon açtığın zaman pozisyonunuz ile ilgili bilgilerde bulunan yeşil veya kırmızı sürekli değişen PnL (Roe PnL yüzdesel oranı ) Bilgisi görebilirsiniz, binance borsasına ele alalım oradaki yapmış olduğumuz işlemlerde anlık kar ve zararı PnL ile gösterir ama burada önemli bir durum var o an gösterdiği PnL gerçekleşmemiş Kar veya zararı göstermektedir. Biz pozisyonu kapatana kadar gösterilen PnL gerçekleşmemiş olarak adlandırılır. Pozisyonu kapattıktan sonra gerçekleşen PnL bakiyenize eklenir ve gerçekleşen PnL olarak adlandırılır. Kısaca borsalarda kâr ve zarar durumunu gösteren dataya PnL denir. 

PnL kısaltması sadece binance için değil hemen hemen bütün finans piyasasında kabul görmüş bir terimdir. Dünya finans piyasalarında karı ve zararı göstermek için kullanılan piyasa terimi gibi farklı birçok terim daha bulunmakta. Piyasalarda tecrübe kazandıkça bu terimlere yabancılık çekmeyiz. Şu zaman şu anda. Şu anda PnL ne demek. Borsadan borsaya değişen pnr terimi. Binance borsasında gerçekleşmeyen karı ve zarar anlamına gelirken bazı borsalarda bu terim gerçekleşmiş kar ve zarar açıklamak için kullanılır. Bugünkü PnL o gün için gerçekleşmeyen kar veya zarar durumunu gösteren bakiyeyi denir. Kümülatif PnL. Demek artarak birikerek yani birbirine eklenerek oluşan kar veya zarar anlamına geliyor. Örneğin bir gün 5 dolar kazandık birgül ertesi gün 3 dolar zarardayız ardından da 4 dolar daha kazandık. Toplamı 4 – 3 + 4 = 5 oluyor. Öylece. Böylece birbirine eklenerek ortaya çıkan sonuca kümülatif PnL denir. Trafikteki kesik kesik olan sarı çizgiyi ise kümülatif peynirlerinin para birimi olarak kâr ve zarar gösteriyor. . Kesik olmayan düz sarı çizgiye ise günlük günlük kar ve zarar gösteriyor.

Spot kar zarar görme

  • Hesabıma giriş.
  • Cüzdan -> Spot cüzdanı nesnesi.
  • Açılan ekranda dünün PnL’si

Vadeli işlemlerde anlık kar zarar görme

  • Dilini ingilizce olarak ayarla. 
  • Binance hesabına girelim. 
  • Wallet -> Futures öğesi
  • Unrealized PNL -> Gerçekleşmemiş pnl öğesi
Bu yazıya kaç puan verirsin?
[Toplam: 4 Ortalama: 4.8]

Umarım Binance’da PnL Ne Anlama Gelmektedir?  başlıklı yazımı yararlı bulmuşsunuzdur. Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal mecralarda paylaşarak gösterebilirsiniz. Bu benim için fazlasıyla yeterli olacaktır.

Yazar Hakkında

Can

Türkiye'de borsaya meraklı insanlara rehber olacağını düşünerek kaliteli içerikler üretip, fark yaratmayı hedefledim ve multianaliz.com sitesinde bildiklerimi paylaşmaya başladım.

Yorum Yap