Temel Bilgiler

RSI indikatörü nedir? Nasıl kullanılır?

Yazar Can

Göreceli Güç Endeksi (RSI) Nedir?

Göreceli Güç Endeksi (RSI) Nedir? Relative Strength Index (RSI) olarak bilinen Göreceli Güç Endeksi, bir hisse senedi ya da herhangi bir finansal araç için belirlenen dönemdeki kapanış fiyatlarını, baz alınan dönemin bir önceki kapanış fiyatlarıyla karşılaştırarak hesaplanan bir teknik analiz göstergesidir. RSI değerleri, bir osilatör olarak adlandırılan ve iki uç arasında hareket eden bir çizgi grafiği şeklinde gösterilir.

RSI değerinin yatırımcılar için önemi, RSI grafiğine ait trend çizgisiyle finansal aracın kısa ve orta vadeli fiyatına ait trend çizgisi arasındaki uyumdan kaynaklanır. Bu nedenle yatırımcılar tarafından sıkça incelenen bir göstergedir.

RSI indikatörü Nasıl Kullanılır?

RSI göstergesi özellikle kısa vadeli piyasa analizlerinde daha da önem kazanır. Hatta RSI değerinin, enstrümanın fiyatından önce yukarı veya aşağı yönlü olarak hareket ettiği sıkça gözlemlenir. Dolayısıyla RSI değeri, piyasanın yönü hakkında model oluşturmayı mümkün kılar. Zaten RSI göstergesini teknik analiz açısından değerli kılan unsurlardan biri de budur.

RSI 30’un altına düşerse ne olur?

RSI değeri ile ilgili bu tür sorular, finansal piyasalarda işlem yapan pek çok yatırımcının kafasını kurcalamaktadır. Genellikle kabul gören RSI değeri, 30 ile 70 arasındadır. RSI değerinin 30’un altına düşmesi durumu aşırı satım (oversold) bölgesi olarak adlandırılır ve trendin yukarı yönlü hareketlenebileceği şeklinde yorumlanır (al sinyali).

RSI 70’in üzerine çıkarsa ne olur?

RSI 70’in üzerine çıkması durumu ise aşırı alım (overbought) bölgesi olarak adlandırılır ve trendin aşağı yönlü dönebileceği şeklinde yorumlanır (sat sinyali).

RSI Formülü Nedir? RSI Nasıl Hesaplanır?

RSI hesaplanırken tabii ki bir dönem/zaman aralığı baz alınır. RSI göstergesinin mucidi olarak bilinen J. Welles Wilder Jr, bu dönemi 14 gün olarak seçmiştir. Analistler genellikle 14 günlük zaman aralığını kullanır. Elbette daha uzun vadeli RSI hesaplaması yapılabilir, ancak baz alınan periyot uzadıkça, göstergelerin fiyat hareketlerine daha az duyarlı hale geleceği unutulmamalıdır. Daha kısa vadeli RSI değeri, fiyat hareketlerine daha duyarlı olacağından daha doğru teknik analiz sinyali üretir.

RSI’da Uyumsuzluklar RSI İndikatörü (Göreceli Güç Endeksi)

Kripto para teknik analizi yapılırken yatırımcılar RSI İndikatöründe en çok dikkat ettikleri konulardan birisi uyumsuzluklardır. RSI’da uyumsuzluklar grafikle RSI göstergesinin ters yönde hareket etmesi sonucunda oluşur. RSI yukarı doğru yükselen dipler yaparken, fiyatların aşağı doğru dipler gerçekleştirmesi boğa uyumsuzluğu (pozitif uyumsuzluk) olarak adlandırılır ve genellikle RSI takip edileceği için yükseliş sinyali verebilir.

RSI İndikatöründe aşağı doğru olarak azalan tepeler yaparken, Grafikte tepelerin yukarı doğru olması ayı uyumsuzluğudur (negatif uyumsuzluk) ve genellikle RSI takip edileceği için düşüş sinyali vermektedir.

Uyumsuzluklar 70 değeri üzerinde ve 30 değeri altında ortaya çıktığında daha anlamlı olabilirler. Kısaca uyumsuzluklarda indikatör fiyatı onaylamamaktadır.

 

Bu yazıya kaç puan verirsin?
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

Umarım RSI indikatörü nedir? Nasıl kullanılır?  başlıklı yazımı yararlı bulmuşsunuzdur. Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal mecralarda paylaşarak gösterebilirsiniz. Bu benim için fazlasıyla yeterli olacaktır.

Yazar Hakkında

Can

Türkiye'de borsaya meraklı insanlara rehber olacağını düşünerek kaliteli içerikler üretip, fark yaratmayı hedefledim ve multianaliz.com sitesinde bildiklerimi paylaşmaya başladım.

Yorum Yap