Temel Bilgiler

SAR İndikatörü Nedir?

Yazar Can

Parabolik SAR veya SAR göstergisi, finansal bir varlığın hareket yönünü anlamak için kullanılan teknik bir göstergedir. Parabolik Durma ve Tersine Dönüş olarak da adlandırılan bu gösterge, bir varlığın momentumunun yön değiştirdiği zamanları tahmin etmek isteyen trend yatırımcılar için uygundur.

SAR göstergesi, ilk olarak göreceli güç endeksi (RSI) gibi göstergeleri de geliştiren trader ve analist J Welles Wilder Jr. tarafından 1976’da kullanılmıştır. Parabolik SAR’ın üç temel işlevi bulunmaktadır. Bu işlevler, mevcut eğilimi vurgulamanın yanı sıra, geri dönüş sırasında potansiyel çıkış ve giriş sinyalleri sağlamayı içerir. Parabolik SAR’ın ne olduğunu, nasıl hesaplandığını ve işlemlerinizde bu göstergeden nasıl yararlanabileceğinizi öğrenmek için lütfen Parabolik SAR kılavuzu adlı içeriğimizi dikkatlice inceleyin.

Parabolic SAR Nedir?

Parabolik SAR göstergesi; piyasa hareketlerinin gelecekteki yönleri hakkında tahminlerde bulunmada kullanıcılara yardımcı olur. Bir finansal aracın fiyat hareketlerine dair ipuçları sağlar. Parabolik SAR göstergesi, fiyatların yukarı veya aşağı yönde ilerlediği zamanlarda kullanılır. Fiyatların yatay seyrettiği zamanlarda ise pek kullanılmaz. Parabolik SAR, piyasa trendinin nereye gidebileceği konusunda tahminler oluştururken aynı zamanda piyasadaki fiyat değişimlerinin nerelerden dönebileceği hakkında da bilgi sağlayabilir. Parabolik SAR göstergesini kullanan yatırımcılar, kısa vadeli fiyat hareketlerine karşı pozisyon alabilirler.

Parabolic SAR Nasıl Çalışır?

Parabolik SAR göstergesi, hakim bir trendin devam edeceğini veya tersine döneceğini tahmin etmek için kullanılır. Grafikte çizildiğinde, Parabolik SAR bir dizi nokta olarak görünür. Parabolik SAR mevcut fiyatın altında olduğunda, yükseliş sinyali olarak yorumlanır. Mevcut fiyatın üstünde olduğunda ise, düşüş sinyali olarak kabul edilir. Bu sinyaller, zararı durdurma ve kar hedefleri belirlemek için kullanılabilir.

SAR göstergesi, nokta pozisyonlarına ek olarak nokta aralığını da kullanır. Yeni bir trend başladığında, Parabolik SAR noktaları birbirine yaklaşmaya başlar. Momentum arttıkça ve trend tam olarak geliştikçe, noktalar daha da açılır. Tam tersi durumda, momentum yavaşladıkça fiyatı yakalayan SAR noktaları tekrar sıkışır. Parabolik SAR fiyat çubuklarının üzerinden geçerken bir satış sinyali oluşturur.

Parabolik SAR Hesaplaması

Parabolik SAR hesaplama yöntemi, yükseliş trendi veya düşüş trendi sırasında farklılık gösterir. SAR göstergesi hesaplama yöntemleri şunlardır:

  • Yükseliş trendi için PSAR = Önceki PSAR + Önceki AF (Önceki EP – Önceki PSAR)
  • Düşüş trendi için PSAR = Önceki PSAR – Önceki AF (Önceki PSAR – Önceki EP)

Bu hesaplama yönteminde, her yeni EP (Extreme Points) ulaşıldığında güncellenen EP, yükseliş trendi için en yüksek tepeyi, düşüş trendi için en düşük dip noktasını temsil eder. AF (Acceleration Factor) olarak adlandırılan hızlanma faktörü, sabit olarak 0.02 değeri alır ve yeni bir EP’ye ulaşıldığında 0.02 artar, maksimumda 0.20’ye kadar çıkabilir.

SAR Göstergesi İşleyiş Prensibi

Parabolik SAR kullanarak işlem yapmak için farklı sinyallerin anlamlarını öğrenmek önemlidir. Parabolik SAR, bir varlığın piyasa grafiğinde fiyat hareketlerinin üstünde ve altında parabolik çizgiler olarak bilinen bir dizi nokta oluşturur. Bu noktalar yeşil veya kırmızı olabilir. Alım yapmak için, noktalar mevcut varlık fiyatının altına düştüğünde ve yeşil renkte olduğunda bekleyebilirsiniz. Satış yapmak için ise, noktalar mevcut varlık fiyatının üstüne çıktığında ve kırmızı renkte olduğunda bekleyebilirsiniz.

Parabolik SAR Grafiği Nasıl Okunur?

Bir dizi kırmızı nokta ardından gelen ilk yeşil nokta, genellikle hakim trendde bir geri dönüş sinyali olarak yorumlanır. Bu, birçok kişinin mevcut kısa pozisyonlarını kapatarak ve aynı piyasada uzun pozisyonlar açarak tercih edeceği zamanı gösterir. Tam tersi, bir dizi yeşil noktanın ardından gelen kırmızı bir nokta için de geçerlidir. Yeşil nokta dizisi, piyasanın yükselişte olduğunu gösterirken, ilk kırmızı nokta genellikle mevcut uzun pozisyonları kapatıp ve piyasanın yükselişten düşüşe geçtiği için kısa pozisyonlar açma zamanı olarak görülür.

SAR Göstergesi Örneği

Parabolik SAR göstergesiyle işlem yapmaya başlamak için aşağıdaki temel adımları izleyebilirsiniz:

  1. İşlem yapmak istediğiniz pazarı araştırın.
  2. Seçtiğiniz pazarda hem temel hem de teknik analiz yapın.
  3. Canlı piyasalarda işlem yapmaya hazır olduğunuzda canlı bir hesap açın.

Parabolik SAR trading stratejisi genellikle bir trend trading stratejisidir. Belirli bir trendi tanımlamak ve trendin devamlılığını veya olası trend dönüşlerini tahmin etmek için kullanılır. Örneğin, yeşil bir Parabolik SAR çizgisi yükseliş trendini işaret ederken uzun pozisyonlar açabilirsiniz. Kırmızı bir çizgi ise düşüş trendini işaret eder ve bu durumda kısa pozisyonlar açılabilir. Ancak, yeşil bir çizgi birkaç kırmızı nokta tarafından kesilirse, mevcut uzun pozisyonlar kapatılabilir ve kısa pozisyonlar açılabilir. Benzer şekilde, kırmızı bir çizgi birkaç yeşil nokta ile kesilirse, mevcut kısa pozisyonlar kapatılabilir ve uzun pozisyonlar açılabilir.

Parabolik Trend Nedir?

Parabolik trend, herhangi bir piyasa döneminde en yüksek getirileri sağlayan eğilimdir. Bu tür eğilimler, piyasa yorumlarında en çok ele alınan unsurlardan biridir ve borsanın en heyecan verici kısmını oluşturur. Bazı parabolik hareketler diğerlerinden daha dik olabilir, ancak hepsi zamanla hızlanan bir trendi temsil eder. Parabolik trendler genellikle belirli bir son kullanma tarihine sahiptir.

SAR, parabolik trendin devam edip etmeyeceğini veya tersine döneceğini tahmin etmede yardımcı olan bir göstergedir. Yeni bir trend başladığında ve ivme arttığında, Parabolik SAR noktaları açılır ve bir sonraki geçişe doğru yaklaşır. Hakim trendi veya olası trend dönüşlerini doğrulamak için hareketli ortalama, göreceli güç endeksi (RSI) ve ortalama yön endeksi (ADX) gibi trend trading teknik göstergeleriyle birlikte Parabolik SAR kullanılabilir.

Parabolik SAR Göstergesi‘nin Sınırlamaları

SAR göstergesi, alım satım yapılan finansal varlıkların fiyat hareketlerinde olası geri dönüşleri belirlemeye yardımcı olurken aynı zamanda giriş ve çıkış noktalarını belirlemede de kullanılabilir. Parabolik SAR, genellikle trend olan piyasalarda çalışır. En büyük faydası, trend gerçekleştiği sırada gücünü de göstermesidir. Bir pozisyon açtığınızda, trendin gücü pozisyonunuzun ne zaman kapatılacağına karar vermenize yardımcı olabilir.

Parabolik SAR, pozisyonunuzdan maksimum kar elde etmeye çalışırken çıkış zamanını belirlemede önemli bir araçtır. Ancak, güç kaybına dayalı zamanlama işlemleri her zaman geri dönüşlere yol açmayabilir. Diğer göstergelerin verdiği sinyalleri beklemenizi gerektiren durumlarda, bazı ek kârları kaçırabilirsiniz.

Parabolik SAR’ın kullanışlılığı, belirli bir fiyat hareketinin momentumuna doğrudan bağlıdır. Ancak güçlü eğilimler olmadığında, Parabolik SAR güvenilir bir araç olmayabilir ve başka göstergelere dayanarak stratejinizi oluşturmanız daha mantıklı olabilir. Herhangi bir pozisyon açmadan önce işlem yapmayı planladığınız piyasanın kendi analizini yapmanız önemlidir.

Bu yazıya kaç puan verirsin?
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

Umarım SAR İndikatörü Nedir?  başlıklı yazımı yararlı bulmuşsunuzdur. Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal mecralarda paylaşarak gösterebilirsiniz. Bu benim için fazlasıyla yeterli olacaktır.

Yazar Hakkında

Can

Türkiye'de borsaya meraklı insanlara rehber olacağını düşünerek kaliteli içerikler üretip, fark yaratmayı hedefledim ve multianaliz.com sitesinde bildiklerimi paylaşmaya başladım.

Yorum Yap