İndikatörler

CCI(Emtia Kanal Endeksi) İndikatörü Kullanım ve Hesaplama

Yazar Can

Donald Lambert tarafından emtia piyasaları için geliştirilmiş gösterge. Yapısı gereği borsada da kullanılabilir. Aslında bir trend göstergesi. Birçok analist bunu aşırı alım göstergesi olarak da kullanıyor. Oldukça aktif bir yapıya sahiptir ve özellikle yatay⠀ cci indikatörü formülü⠀ gelişen piyasalarda kısa vadede trendlerin başlangıcını yakalayabilmektedir. Cci hesaplanırken belirtilen periyottaki en düşük, en yüksek ve kapanış değeri toplanıp üçe bölünerek oluşturulan bir ortalama yardımıyla hesaplanır. Fiyatların hareketli ortalamadan ne kadar uzaklaştığını gösterir.

Referans değerler 100 ve -100’dür ve küçük fiyat hareketleri bile bu referans değerlere ulaşabilir. Dönem değeri analistin bakış açısı, olgunluk ve stratejisine göre değişmekle birlikte genel olarak 14 dönem kullanılmaktadır.

 

Formül

Emtia Kanal Endeksi’nin hesaplanmasında bazı adımlar vardır. Aşağıdaki örnek tipik bir 20 Dönem CCİ’si içindir:

CCI:

CCI⠀ CCI(Emtia Kanal Endeksi) İndikatörü Kullanım ve Hesaplama⠀ = (Typical Price  –  20 Period SMA of TP) / (.015 x Mean Deviation)
Typical Price (TP) = (High Low Close)/3
Constant = .015
Constant, ölçeklendirme amacıyla .15 olarak ayarlanmıştır⠀ CCI(Emtia Kanal Endeksi) İndikatörü Kullanım ve Hesaplama⠀. Sabit dahil edilerek, CCİ değerlerinin çoğunluğu 100 ila -100 aralığında olacaktır. Ortalama Sapma hesaplamak için üç adım vardır.

1. En son 20 Dönem Basit Hareketini, Dönem için her tipik fiyattan (TP) çıkarın.

2. Bu sayıları kesinlikle mutlak değerler kullanarak toplayın.

3. 3. adımda üretilen değeri toplam Periyod sayısına bölün (bu durumda 20).

Al-Sat sinyalleri için
1-CCI’a eklenen hareketli ortalamalı kesişmeler.
2-Referans değerli kavşaklar.
3-Fiyat grafiği ile gösterge arasındaki pozitif ve negatif uyumsuzluklar kullanıldı.

Donald Lambert 1980’li yıllarda emtia piyasalarında işlem yaparken fiyatların belirli dönemlerde belirli hareketler sergilediğini gözlemledi ve cci göstergesi için bir altyapı oluşturdu. ⠀

ccı indikatörü nasıl kullanılır emtia kanal endeksi nedir 2022

more..⠀ Lambert’e göre işlem yaptığı piyasalardaki fiyatlar 22 günlük bir periyotta hareket ettiğinden ve bu hareketin yarısı yukarı, diğer yarısı aşağı olduğundan, Lambert 11 gün boyunca cci göstergesini kullanmayı tercih etti. Tacirin vadesinin, takip ettiği grafik döneminin analizini, stratejisini ve kullandığı teknik analiz yöntemlerini etkilediği unutulmamalıdır. İşte bu nedenle, her analistin göstergeleri sindirdikten sonra deneyimlerine göre bir dönem seçmesini öneriyoruz.

Aşağıdaki çizelgeler CCİ örnekleri sunuyor.

CCI ve ortalamasından gelen al-sat sinyalleri

 

CCI(Emtia Kanal Endeksi) İndikatörü Kullanım ve Hesaplama

Yukarıdaki tablodaki yeşil çizgi 14 dönemlik CCI göstergesini gösteriyor. 14 periyodluk CCİ’nin 5 periyotluk basit hareketli ortalaması kırmızı çizgide. Grafikte görüldüğü gibi yeşil çizgi kırmızı çizgiyi kesip altındaki noktalarda satış yapıyorsa grafikte görülen düşüş ve yükselişlerin ne kadar yakalandığı görülüyor.

uyuşmazlıklardan gelen al sat sinyalleri;

Fiyatta görülen ikinci dip birinci dipten daha aşağıda, göstergede karşılık gelen 2. dip ise grafikte görüldüğü gibi daha yüksekte oluşuyor. Anlaşmazlıkların, teknik analizde kullanılan güçlü alım ve satım sinyallerinden biri olduğu varsayılır. Pozitif uyumsuzluk aşağıdaki grafikte gösteriliyor.

CCI(Emtia Kanal Endeksi) İndikatörü Kullanım ve Hesaplama

Alım tarafı pozisyonları için tabloların alt kısmında pozitif tutarsızlıklar aranır. Satış için negatif tutarsızlıklar grafiğin üst kısmında kontrol edilir.

Negatif uyuşmazlık için kırmızı çizgilere dikkat edin

CCI(Emtia Kanal Endeksi) İndikatörü Kullanım ve Hesaplama

Bu yazıya kaç puan verirsin?
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

Umarım CCI(Emtia Kanal Endeksi) İndikatörü Kullanım ve Hesaplama  başlıklı yazımı yararlı bulmuşsunuzdur. Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal mecralarda paylaşarak gösterebilirsiniz. Bu benim için fazlasıyla yeterli olacaktır.

Yazar Hakkında

Can

Türkiye'de borsaya meraklı insanlara rehber olacağını düşünerek kaliteli içerikler üretip, fark yaratmayı hedefledim ve multianaliz.com sitesinde bildiklerimi paylaşmaya başladım.

Yorum Yap