İndikatörler

Bollinger Bandı Kullanım Bilgisi

Yazar Can

Bollinger bantları, 1980 yılında John Bollinger tarafından geliştirilen, hareketli ortalamaların üstüne ve altına yerleştirilen ve teknik analizde sıklıkla kullanılan volatilite bantlarıdır. Volatilite standart sapmaya bağlı bir değişkendir ve volatilitedeki artış veya azalışlar standart sapmayı etkiler. Bollinger bantları oynaklık arttığında genişler ve Bollinger bantları oynaklık azaldığında daralır.2011’de Bollinger bantlarının patenti John Bollinger’a verildi. Bollinger bantları, fiyatların nispeten yüksek veya düşük olduğunu gösterir. Bollinger’e göre, bantlar fiyat hareketlerinin %88-89’unu içeriyor. Bu nedenle bollinger bantları dışındaki fiyat hareketlerinin olağandışı olduğunu belirtiyor. Teknik olarak, fiyatlar üst banda yakınsa fiyatlar nispeten⠀ bollinger bandı al sat⠀ yüksek kabul edilir ve fiyatlar alt banda yakınsa fiyatlar nispeten düşük kabul edilir. Ancak nispeten yüksek fiyatlar, al veya sat sinyali olarak yorumlanmamalıdır.

Bollinger Bantları Nasıl Hesaplanır?

Orta Bant: 20 günlük basit hareketli ortalama

Üst Bant: 20 günlük basit hareketli ortalama + ( 20 günlük fiyatın standart sapması x 2)

Alt Bant: 20 günlük basit hareketli ortalama – ( 20 günlük fiyatın standart sapması x 2)

Bollinger Bantları Nasıl Kullanılır?

Yukarıdaki tablo bir bollinger bandı örneğini gösteriyor. Buradaki örnek için ortadaki çizgi 20 günlük hareketli ortalamayı gösteriyor.⠀ Bollinger Bandı Kullanım Bilgisi⠀ Bu çizginin altında ve üstünde iki çizgi var. Üst satır; K standart sapması orta hareketli ortalamanın üzerinde ve alt çizgi, orta hareketli ortalamanın K standart sapmasının altında olduğunu gösteriyor. Bollinger bantlarında standart sapmanın⠀ bollinger bandı ayarları⠀ 2 ve periyodun 20 olduğu genel olarak kabul edilmektedir. ⠀

bollinger bandı daralması bollinger bandı eğitimi Bollinger Nedir 2022

more..

Bollinger bantları göstergesinde standart sapma, dönem ve hareketli ortalama tipi değiştirilebilir. Bollinger bantları için en yaygın olarak basit bir hareketli ortalama kullanılırken, en yaygın kullanılan başka bir hareketli ortalama türü üstel hareketli ortalamadır.

Bollinger bantlarının kullanılmasının en önemli nedeni finansal ürünün yüksek ve düşük seviyelerini bilmek ve ilgili ürünün hangi bantlar arasında dalgalanacağını tahmin etmektir. Genel olarak, bir finansal ürün bollinger bantlarının tepesine dokunduğunda aşırı alım,⠀ Bollinger Bandı Kullanım Bilgisi⠀ alt banda dokunduğunda ise aşırı satış olarak yorumlanabilir. Ancak hiçbir teknik analiz göstergesinin anlamlı sonuçlar vermediği unutulmamalıdır. Bollinger bantları diğer göstergelerle birlikte kullanıldığında da anlamlı sonuçlar verebiliyor.

Bollinger %b

Bollinger bantlarından türetilen bir gösterge. Aslında bunun tek sıra bollinger bantları olduğunu söyleyebilirsiniz.

Grafik olarak şöyle görünüyor;

Bollinger Bandı Kullanım Bilgisi

Tabloda dikey çizgilere dikkat ederseniz b %100 olduğunda üst bant, orta bant 50 ve alt bant 0 olduğunda oluşuyor.
%b fiyatların bollinger üzerinde olduğunu gösteriyor. Bollinger kullanılarak yazılan algoritmalar için faydalı olacaktır.
Örneğin, b %100 olduğunda trend göstergelerinden gelen satın alma sinyali %100’ü destekliyorsa basitçe uzun pozisyon.
%b sıfır değerini aldığında trend göstergelerinden satış sinyali ile kısa pozisyon al gibi bir mantık kurulabilir.

Bu yazıya kaç puan verirsin?
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

Umarım Bollinger Bandı Kullanım Bilgisi  başlıklı yazımı yararlı bulmuşsunuzdur. Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal mecralarda paylaşarak gösterebilirsiniz. Bu benim için fazlasıyla yeterli olacaktır.

Yazar Hakkında

Can

Türkiye'de borsaya meraklı insanlara rehber olacağını düşünerek kaliteli içerikler üretip, fark yaratmayı hedefledim ve multianaliz.com sitesinde bildiklerimi paylaşmaya başladım.

Yorum Yap