İndikatörler

Momentum İndikatörü Nedir? Al Sat Sinyalleri

Yazar Can

Momentum Göstergesi, belirtilen süre içinde fiyatlardaki % değişimi gösterir.

 

Örneğin, 14 dönemlik Momentum’un son değeri bize fiyatın günlük grafikte 14 gün önceki⠀ momentum indikatör formülü⠀ kapanış fiyatına göre şu an nerede olduğunu gösteriyor. Price Roc göstergesi aynı değeri gösteriyor ancak Price Roc için referans değer sıfır iken Momentum için referans değer 100.

Fiyat Roc ve Momentum göstergeleri aşağıdaki grafikte 14 dönem olarak gösteriliyor. Momentum son mumda 120, Fiyat Roc ise 0,70.

Momentum İndikatörü Nedir? Al Sat Sinyalleri

Hesaplanışı; 14 periyotluk bir momentum hesaplayacaksak son günün kapanışını 14 günün kapanışına bölüp 100 ile çarpmamız gerekiyor.

 

Yorumlanması

Ortalamasından alınan alı-sat sinyalleri

Bir kırılma için ortalamayı al, aşağı bir kırılma için bir satış sinyali. Aşağıdaki grafikte mavi çizgi Momentum’u, kırmızı çizgi ise ortalamayı gösteriyor.

Momentum İndikatörü Nedir? Al Sat Sinyalleri

Yukarıda görüldüğü gibi her zaman net alım satım sinyalleri alınamıyor. Sık al ve sat⠀ Momentum İndikatörü Nedir? Al Sat Sinyalleri⠀ sinyalleri ve hatalı sinyaller aşağıdaki grafikte gösterilmiştir.

 

Momentum İndikatörü Nedir? Al Sat Sinyalleri

Grafikte de görebileceğiniz gibi, sadece ortalamanın üzerinde bir ivme ile satın almak yeterli değil, satın⠀ Momentum İndikatörü Nedir? Al Sat Sinyalleri⠀ aldıktan sonra bile düşüşler görülebiliyor. Göstergelerin birbirini doğrulamasını beklemek, trend kırılmasını görmek, hatalı al/sat sinyallerini ortadan kaldırmak için kullanılabilir.

Referans çizgisinden alınan al-sat sinyalleri

100 referans çizgisinin üzerinde bir kırılma, bir satın alma sinyalidir, bir satış sinyalinin altında bir kırılma. ⠀

teknik analiz momentum nedir Momentum İndikatörü ve Yorumlanması Momentum indikatörü nasıl kullanılır 2022

more..⠀ Burada 100 seviyesinin üstü aşırı alım, 100 seviyesinin altı ise aşırı satım bölgesi olarak yorumlanabilir.

 

Momentum İndikatörü Nedir? Al Sat Sinyalleri

Yukarıdaki tablodaki taban çizgisinden gelen sinyaller pek sağlıklı görünmüyor. Bazen iyi noktalarda alım yaparken satışta geç kaldığını görüyoruz. Referans çizgisi, birbirini teyit eden mekanik al-sat sinyalleri oluşturmak için kullanılabilir. Gördüğünüz gibi tek başına kullanmak sağlıklı sinyaller vermiyor.

 

Dip ve tepelerde momentum üzerinde oluşan destek ve dirençlerin kırılması.

Momentum 100 seviyesinin altına düştüğünde dip ve yukarı dönüşten sonra oluşan ikinci dipten sonra iki dip arasında oluşan momentum direncini alım yapmadan geçerek alım yapmak. Satışta bunun tersi, yani iki tepe noktası arasındaki momentum kırıldığında, momentum 100 seviyesinin üzerine çıktığında ve ardından satış olmamasıyla oluşan ikinci zirveden momentum düştüğünde düşüşe geçtiğinde satış yapmak.

Momentum İndikatörü Nedir? Al Sat Sinyalleri

Yukarıdaki grafik, Momentum’un iki dip yapıp iki dip arasında oluşan direnci geçtiğinde elde edilen alım sinyalini gösteriyor.

Momentum İndikatörü Nedir? Al Sat Sinyalleri

100 seviyesi üzerinde art arda oluşturduğu iki tepe sonrasında, bu tepeler arasında oluşan momentum desteğinin aşağı kırılmasi sonuçtaki satış sinyalini gösterir.

Uyuşmazlıklardan alınan al-sat sinyalleri.

Yükselen fiyat zirvelerine eşlik edemeyen momentum, fiyatla negatif bir uyumsuzluk yaratır ve satış sinyali oluşturur.

Momentum İndikatörü Nedir? Al Sat Sinyalleri

Aşağıdaki grafikte, azalan fiyat düşüşlerine eşlik edemeyen Momentum, fiyatla uyumsuzluk yaratarak bir satın alma sinyali oluşturuyor.

Momentum İndikatörü Nedir? Al Sat Sinyalleri

 

Bu yazıya kaç puan verirsin?
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

Umarım Momentum İndikatörü Nedir? Al Sat Sinyalleri  başlıklı yazımı yararlı bulmuşsunuzdur. Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal mecralarda paylaşarak gösterebilirsiniz. Bu benim için fazlasıyla yeterli olacaktır.

Yazar Hakkında

Can

Türkiye'de borsaya meraklı insanlara rehber olacağını düşünerek kaliteli içerikler üretip, fark yaratmayı hedefledim ve multianaliz.com sitesinde bildiklerimi paylaşmaya başladım.

Yorum Yap