İndikatörler

Teknik Analiz İndikatör Çeşitleri Nelerdir?

Yazar Can

Gösterge, teknik analiz kullanılırken en sık kullanılan yöntemlerden biridir. Farklı formüllerle hesaplanan fiyat ve hacim verilerinin matematiksel modelleridir. İndikatörlere teknik analiz göstergeleri de denir.

İndikatör Nedir?

Hisse senetleri ile ilgili al ya da sat sinyali vererek yatırımcılara yardımcı olan göstergelerdir. Bu, daha önce meydana gelen istatistiksel olarak benzer durumlarda, satın almanın veya satmanın genellikle karlı olduğu anlamına gelir. Göstergeler grafiğe yerleştirildiğinde belli sonuçlar üretirler ve bu sonuçlar grafikte görülür.

İndikatörler neden ve sonuçları sorgulamazlar. Üretiminin nedeni, fiyat hareketinin belirli koşullar altında her zaman aynı sonucu vermeye eğilimli olduğu düşüncesidir. Göstergelerle ilgili en yaygın yanılgı, göstergelerin geleceği gösterdiğidir. Göstergeler, oluşan fiyat veya hacim hareketini farklı bir şekilde göstermekten başka bir şey değildir.

Teknik analizde kullanılan göstergeler, fiyatların geçmişteki hareketlerini mevcut durumlarıyla ilişkilendirir. Analiz sırasında tek bir Gösterge kullanmak, alım satım için her zaman doğru sonuçlar vermeyebilir. Ancak çok fazla Gösterge kullanmak da yanlış sonuçlara neden olabilir. Bu tercih yatırımcıların danışmanları ile birlikte verecekleri bir karardır. Yatırımcıların kullanabileceği birçok Gösterge türü vardır.

İndikatör Çeşitleri Nelerdir?

Momentum Temelli İndikatörler

– RSI

– CCI

– Stoch RSI

– Ultimate Osilatör

– Aaron

Trend Takip Edici İndikatörler

– Moving Averages (Hareketli Ortalamalar)

– MACD

– Parabolic SAR

Volatilite İndikatörleri

– Bollinger Bands

– Average True Range

Hacim ve Para Giriş-Çıkış İndikatörleri

– Accumulation / Distribution

– Chaikin Money Flow

– Demand Index

– On Balance Volume (OBV)

– Money Flow Index

  • Altcoin boğa sezonu ne zaman gelecek?
  • Hangi altcoinleri almalıyım?
  • Bu altcoinleri nereden almalıyım?
  • Hangi fiyattan almalıyım?

Yukarıdaki İndikatör çeşitleri arasında yatırımcılar tarafından sıklıkla kullanılan ve tercih edilen İndikatörler şunlardır;

1-RSI İndikatörü: RSI Göstergesi J. Welles Wilder tarafından yayınlandı. Finansal tablodaki fiyat hareketinin aşırı alınıp satılmadığını tespit etmek için kullanılan bir göstergedir.

2-MACD İndikatörü: Teknik analizde en sık kullanılan Göstergelerden biridir. Gerald Appel tarafından 1979 yılında keşfedilmiştir. Hareketli ortalamalara dayanan ve trendin yönü hakkında fikir veren bir göstergedir.

3-CCI İndikatörü: Emtia piyasaları için geliştirilen bir İndikatör dür. Donald R. Lambert tarafından keşfedilmiştir. En önemli özelliği ise yatay seyir izleyen piyasalarda trendin başlangıcını yakalayabilmesidir. CCİ Göstergesi, belirlenen dönemin en düşük, en yüksek ve kapanış ģ değerlerinin toplanıp üçe bölünmesiyle elde edilen ortalama ile hesaplanır.

4-Ultimate Osilatör İndikatörü: Larry R. Williams tarafından keşfedilmiştir. Genellikle yatay piyasalarda kullanılan, sinyal veren, hareket eden veya sıfır civarında hareket eden Göstergelerdir. Salınım kelime anlamı olarak salınım demektir. Nihai Osilatör Göstergesi, grafiklerde aşırı alım ve aşırı satım bölgelerini belirleyen ve bu bölgelerde salınan verileri tespit etmek için kullanılan bir göstergedir.

Bu yazıya kaç puan verirsin?
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

Umarım Teknik Analiz İndikatör Çeşitleri Nelerdir?  başlıklı yazımı yararlı bulmuşsunuzdur. Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal mecralarda paylaşarak gösterebilirsiniz. Bu benim için fazlasıyla yeterli olacaktır.

Yazar Hakkında

Can

Türkiye'de borsaya meraklı insanlara rehber olacağını düşünerek kaliteli içerikler üretip, fark yaratmayı hedefledim ve multianaliz.com sitesinde bildiklerimi paylaşmaya başladım.

Yorum Yap